Andreas O. Agdestein (1880-1948)

Var ägare till bruket Vatna 29:5 och gift med Rannveig Arnfinnsdatter Seim. Han var också författare och diktare vid sidan om gårdsbruket.

Huset uppfördes 1919 delvis med material från det gamla bruket som låg nere i Vatnadalen. Bruket övertog han efter sin mor Ingeborg som kom från Vatnasläkten. Vid den tiden var det ett av de vackraste husen på Stord med ett utsikt över Adlandsvatnet. Det sägs att det var ett utflyktsmål för befolkningen i området som ville komma upp och se det ståtliga huset i Schweizerstil. (På bilderna från gårdarna på Vatna kan man se huset idag efter att det restaurerats). Min far Johannes som föddes på Vatna som yngst i familjen fick därmed dubbelt efternamn Agdestein Vatna, de andra syskonen kom att heta Agdestein enbart.   

En del av hans verk som författare finns kvar bl a några dikter samt en bok “I Sudrage” som han själv publicerade 1913. Jag har skannat hela boken och den finns som en pdf fil. Som diktare skrev han också prologer till olika händelser såsom begravningar fester etc.

Läs vidare på vidstående länkar! Hela boken  I Sudrage. Några recensioner i samband med lanseringen 1913. Några dikter kan du läsa via länken Dikter. Exempel på Prolog, samt dessa minnesord som fanns införda i lokaltidningen Sunnhordland 1949 efter hans bortgång.

Framsida
Andreas o Rannveig Agdesten
Andreas O Agdestein

Andreas och Rannveig

Andreas O. Agdestein

Familjen A O. Agdestein

Arnfinn, Inger, Johannes, Aslaug, Olaf,  Andreas och Rannveig

Bokens framsida

Rannveig Agdestein-2

Rannveig

FAMILJEN AGDESTEIN VATNA