Johannes i Sollefteå

Johannes Agdestein Vatna

Johannes Agdestein Vatna
Klasskort-inne
Klasskort-ute

Johannes Agdestein Vatna (1919-1997

Född 23 februari och det enda av syskonen som föddes på Vatna därav det dubbla efternamnet. Övriga syskon hette enbart Agdestein. Johannes var aldrig intresserad av jord o skogsbruk utan visade redan i tidiga år sitt intresse för bilar o motorer. Han studerade bl a på Stavanger elementarskole där han fick en teknisk utbildning.

Strax efter krigsutbrottet flydde han till Sverige då han kände sig hotad av tyskarna efter det att han och några kamrater sysslat  med att bl a gömma vapen på fjället. Han tog sig med cykel genom landet och gick över gränsen vid Sarpsborg. Då det fanns både tyskvänliga och icke tyskvänliga svenskar i gränstrakterna var det svårt att veta vem man kunde lita på. I Sverige fanns under krigstiden olika läger runt om i Sverige där norska flyktingar placerades han kom då först till Sollefteå där han arbetade en tid.

Han kom till slut till ett uppsamlingsläger i Eneby nordväst om Nyköping. Där arbetade han som chaufför och körde gengasbilar. Där träffade han också Iris f. Johansson som var från Baldersnäs i Halla som ligger alldeles intill. De gifte sig 1946. Efter något år flyttade familjen till Indre Arna utanför Bergen där sonen är döpt. Efter några år flyttade de tillbaka till Sverige och kom där att bo på flera olika platser i Södermanland för att till slut hamna i Eskilstuna. Under alla yrkesverksamma år jobbade han med bilar för att i början på 60-talet starta en egen bilverkstad. Han hade dock en liten konstnärlig ådra och färglade svartvita foton.

För mer detaljer kring släktförhållandet se FAMILJETRÄDET!

Klassfoto - Johannes bakre raden nr 2 från höger

Klassfoto - Johannes längst til höger

FAMILJEN AGDESTEIN VATNA